Χρηματική ενίσχυση επιχειρήσεων 500 εκατ. ευρώ

Eπιχορήγηση 40% έως 60% για την ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς μεταποίησης - τουρισμού - εμπορίου - υπηρεσιών

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, ενταγμένο στο πλαίσιο των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη βελτίωση της θέσης των επιχειρήσεων στην αγορά, αλλά και την προώθηση νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων και αφορά χρηματική ενίσχυση 500 εκατ. Ευρώ.
Η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 40% έως 60% για την ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης – τουρισμού – εμπορίου – υπηρεσιών.
Οι δαπάνες που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφορούν κτιριακές εργασίες, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό, μηχανογραφικό εξοπλισμό και λογισμικό, συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και προβολή και προώθηση. Ειδική θέση με βαθμολογικό ενδιαφέρον στις δαπάνες θα έχουν αυτές που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας, περιβαλλοντική διαχείριση, καινοτομία και τεχνολογία.
Ο προϋπολογισμός της κάθε επενδυτικής πρότασης θα κυμαίνεται από 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη μεταποίηση και τον τουρισμό και από 20.000 έως 100.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Το μέγιστο επιχορηγούμενο ύψος του επενδυτικού σχεδίου θα συνδέεται με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και δεν θα υπερβαίνει τον μέσο όρο των εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας 3ετίας ή 2ετίας.
Τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι συνάρτηση του μεγέθους μιας επιχείρησης αλλά και του τόπου όπου θα γίνει η επένδυση.
Έτσι αυτά θα είναι:
Α. 50% για τις μικρές επιχειρήσεις (κύκλος εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ και έως 50 ΕΜΕ προσωπικό).
Β. 40% για τις μεσαίες επιχειρήσεις (κύκλος εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ, ενεργητικό έως 43 εκατ. ευρώ και έως 250 ΕΜΕ προσωπικό.
Γ. Για τις περιφέρεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας τα παραπάνω ποσοστά προσαυξάνονται κατά 10%.
Η διάρκεια ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων θα είναι μέχρι δεκαοκτώ (18) μήνες για τη μεταποίηση και τον τουρισμό και δώδεκα (12) μήνες για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, με δυνητική τη δίμηνη παράταση.
Μετά την έγκριση θα δίνεται η δυνατότητα προκαταβολής στο 60% του ύψους της επιχορήγησης, ενώ η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται σε μία ή δύο δόσεις, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του έργου.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα προσδιοριστούν με την επίσημη προκήρυξη της δράσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων.
 πηγη: tosynergeio