Στο κόκκινο οι εκπομπές CO2. Ο πλανήτης γη χωρίς "Έξοδο κινδύνου"

Περίπου 1,1 εκατομμύρια κιλά διοξειδίου του άνθρακα  CO2 εκλύονται στον αέρα κάθε δευτερόλεπτο.
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου «αερίου του θερμοκηπίου», αυξήθηκαν κατά 3% το 2011, φτάνοντας τους 34,7 δισεκατομμύρια τόνους και αναμένεται να παρουσιάσουν νέα αύξηση 2,6% έως το τέλος του 2012, κατά 35,6 δισεκατομμύρια τόνους. Η συγκέντρωση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφθασε τα 391 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στο τέλος του 2011, περίπου 41% πάνω από τα επίπεδά του στην αρχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, ενώ, σήμερα, περίπου 1,1 εκατ. κιλά διοξειδίου εκλύονται στον αέρα κάθε δευτερόλεπτο.

Η αύξηση

Από το 2000 έως το 2011 οι εκπομπές διοξειδίου αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,1%, έναντι μέσου ρυθμού αύξησης 1,9% στη δεκαετία του ΄80 και 1% στη δεκαετία του ΄90. Αν ο ρυθμός αύξησης συνεχίσει έτσι, τότε η μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να ανέβει πάνω από πέντε βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, δηλαδή πολύ πάνω από το στόχο της διεθνούς κοινότητας για άνοδο έως δύο βαθμών - με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για τη βιόσφαιρα και την ανθρωπότητα.

Οι πρωταγωνιστές

Η νέα μελέτη δείχνει, πάντως, ότι οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες έχουν κάνει πρόοδο και έχουν σταθεροποιήσει τις εκπομπές τους κάτω από το επίπεδο του 1990, με συνέπεια η αύξηση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα να προέρχεται, κυρίως από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, με πρώτη την Κίνα. Η τελευταία αύξησε τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 10% το 2011, εκλύοντας ανά κάτοικο (6,6 τόνους διοξειδίου) περίπου όσο η ΕΕ (7,3 τόνους) και 36% πάνω από τις μέσες παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου ανά κεφαλή, ενώ τις μεγαλύτερες ετήσιες εκπομπές ανά κάτοικο έχουν πάντα οι ΗΠΑ (17,2 τόνους).

Η εξέλιξη

Οι ανησυχητικές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις της νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Climate Change». Οι ερευνητές της κοινοπραξίας Global Carbon Project, με επικεφαλής τον Γκλεν Πέτερς του διεθνούς κέντρου κλιματικών και περιβαλλοντικών ερευνών CICERO στη Νορβηγία και την καθηγήτρια Κορίν Λε Κερ, διευθύντρια του κέντρου ερευνών για την κλιματική αλλαγή Tyndall στη Βρετανία, εκτιμούν ότι, η ανθρωπότητα όλο και περισσότερο έχει ανάγκη από νέες τεχνολογίες, οι οποίες θα καταφέρουν με δραστικό τρόπο να αφαιρέσουν διοξείδιο από την ατμόσφαιρα – που όμως ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί.
Πάντως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εξαιτίας της συνεχούς αδράνειας σε τεχνολογικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, ακόμα κι αν επιτευχθεί μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη, σύνοδο του ΟΗΕ στη Ντόχα, όχι και πολύ πιθανό, πάντως, θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια, για να εμφανιστεί κάποια μείωση των εκπομπών του διοξειδίου.
«Είναι σαν να μην ακούει κανείς την επιστημονική κοινότητα. Χρειαζόμαστε, πλέον, ένα δραστικό σχέδιο δράσης γιατί, αλλιώς, θα χρειαζόμαστε, πλέον, έναν νέο πλανήτη…» αναφέρει η  κ. Κορίν Λε Κερ.
πηγη:tosynergeio